Historiek van de FBAWMV (Nu NFBLVWM)

Federatie der Belgische Associaties van Wapens en Munitie Verzamelaars

 

Het is waarschijnlijk nodig te herinneren dat het oorspronkelijk een federatie van verenigingen was. Zij verspreid dus geen tijdschrift en organiseert geen bijeenkomst met het oog op bezoeken of ruilbeurzen.

Het is op initiatief van Philippe Kodeck, aangemoedigd door Michel Wustefeld en Désiré Binet, dat de FABCAM werd opgericht te Namen op 15 oktober 1977.

Bij haar oprichting bestond de FABCAM uit verschillende verenigingen, t.t.z.

- La Grenade in Bergen, voorzitter Désiré Binet,

- La Cuirasse in Luik, voorzitter René Van Sighem,

- La Cartouche in Quaregnon, voorzitter Robert Mol,

- Le Fusil in Aarlen, voorzitter Robert Berck, Franse Consul,

- L’ANCASEM (Naamse Vereniging van Wapenverzamelaars, , van Aandenkens en Militaires Uitrustingen) in Namen, voorzitter Michel Wustefeld,

- Le Speadheaders Club in St. Idesbald, voorzitter Wustenberghs,

- L’ECCC (European Cartridge Collectors Club), met Emile Timmermans, secretaris voor België. ECCC dat nadien de ECRA zal worden.

- Later, voegen de Militaria Thuin, geanimeerd door Daniel Draux, en de CECOCO van Ciney zich bij.

- Goede relaties waren onderhouden met het A.N.D.C.A. (Nationale Vereniging van Bescherming van Verzamelaars en Wapensmeden) van Jean Lheureux in Haine-St-Pierre.

- Musket in Antwerpen en de Compagnie Royale des Francs Arquebusiers Visétois in Visé hebben de Federatie in 2012 vervoegd.

Désiré Binet, René Van Sighem en Jacques Lenaerts zijn achtereenvolgend de voorzitters van de Federatie geweest. Jacques Lenaerts heeft meerdere artikels geschreven, in het Belgische tijdschrift AMI en in het Franse tijdschrift Cible.

Philippe Kodeck heeft de functie van Secretaris Generaal waargenomen sinds de oprichting van de FABCAM.

In het begin hebben 2 doelen de werking van de federatie geleid:

Het harmoniseren van de beurskalender voor wapens in vrije omloop en militaria, om te vermijden dat ze op dezelfde dag worden gehouden.

Het promoten van het statuut van wapen - en munitieverzamelaars zowel bij de publieke overheid als voor de vertegenwoordigende verenigingen als de URSTB, de RSHCB, de UNACT, de UFA, de AGIBAM alsook de openbare musea.

Dit alles met het oog om het juridisch vacuüm van artikel 22 van de wet van 3 januari 1933 die voorzag dat deze zelfde wet niet van toepassing was op de wapens voor wapenrekken.

Het eerste doel, de harmonisatie van de datums, werd min of meer bereikt.

Om het tweede doel te bereiken, werd een werkgroep opgericht, samengesteld uit Emile Timmermans, Jacques Lenaerts en Philippe Kodeck.

Samen hebben ze een sensibiliseringswerk ondernomen bij politiekers, ambtenaren, ministeriele kabinetten, Ministers zowel als van de vertegenwoordigende verenigingen die hierboven werden vermeld.

Men kan, onder andere, de ministers van Justitie Van Elslande in 1978 vernoemen, en Vanderpoorten in 1980. De eerste die positiever heeft gereageerd was Jean Gol, Minister van Justitie in 1986.

Uiteindelijk was het het project in 1990 door het kabinet van Minister Melchior Wathelet voorbereid die zal definiëren en een wettelijk statuut toewijzen van wapen - en munitieverzamelaars. Zonder zichzelf de volledige verdienste toe te eigenen heeft de FABCAM meegeholpen in het bereiken van deze erkenning.

De wet van 1991 heeft de activiteiten van de federatie enigszins vertraagd. Gedurende verschillende jaren, heeft ze zich  op de UNACCT gesteund om elke poging tot wijziging van de wet te stoppen die van toepassing was tot in 2006. De FABCAM heeft altijd in de administratieraad van de UNACCT (Nationale Vereniging van de Wapensmeden, van de Jacht, van de Verzameling en van de Schutters) gezeteld.

Nadien, door de jaren heen, zijn verschillende verenigingen die deel uitmaakten van de FABCAM verdwenen. Het betreft la Cartouche, la Cuirasse, le Militaria Thuin, la Grenade en als laatste l’ANCASEM.

Na het overlijden van Emile Timmermans, heeft de ECCC besloten de FABCAM te verlaten, overwegende dat de wettelijke beslommeringen van de munitieverzamelaars volledig verschilden van die van de wapenverzamelaars.

Dit zal, in september 1993, de FABCAM er niet van weerhouden deel te nemen aan de oprichting in Maastricht van de FESAC (Foundation of European Societies of Arms Collectors)

In 1994 heeft de FABCAM getracht in zijn midden een onderverdeling te creëren uitsluitend samengesteld uit erkende verzamelaars. Een twintigtal personen heeft aan dit project gevolgd gegeven en, gezien het gebrek aan interesse, werd dit project niet vervolgd.

De voorzitter van de FABCAM, Jacques Lenaerts en de penningmeester, Michel Wustefeld, zijn in januari 2006 overleden.

Vervolgens heeft de wet, die halsoverkop werd gestemd na het drama van Antwerpen in 2006 die een politieke paniek teweegbracht, verplicht het hoofd te bieden aan de meest dringende zaken

De vermenigvuldiging, soms kortstondig, vond plaats en nieuwe verenigingen kwamen tot stand.

Heden wordt de FABCAM gesteund door le Fusil in Aarlen, de CeCoCo van Ciney, l’ACIME in Waver, de Musket in Antwerpen, de Compagnie Royale des Francs Arquebusiers Visétois in Visé en wordt bij de Adviserende Raad van de Wapens, door zijn Secretaris Generaal vertegenwoordigd.

 

Philippe Kodeck

Algemeen secretaris van de NFBLVWM

16/11/2013

Alain Daubresse

Voorzitter van de NFBLVWM

16/11/2013

Terug naar INDEX